Villa familie Morel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa familie Morel

Beschrijving

Villa naar ontwerp van architect Leopold Lippens (Sint-Gillis-Waas) van 1938, gebouwd in opdracht van de familie Morel en aanvankelijk horende bij de in 1921 opgerichte nabijgelegen "Zeelse Vlasindustrie" ook gekend als " 't Vlasfabriek".

Villa van twee bouwlagen op L-vormige plattegrond onder snijdende pannen mansardedaken, uit het interbellum met lagere aanbouw rechts opzij. Sobere baksteenbouw op hardstenen plint. Opengewerkte hoekportiek met decoratief zuiltje op de hoek aan een bordes van drie treden, achterin verdiepte rondbogige voordeur. Getoogde benedenvensters onder druiplijstje met hardstenen boogstenen met typisch krulmotief.

Voortuin met lage afsluiting van bakstenen metselwerk met decoratief smeedijzeren hekwerk in art-decostijl tussen de postamenten, achterinspringend voor de toegang in de as van de voordeur. Bijhorende beboomde achtertuin.

• BOONE L., Zeelse "aannemers-ontwerpers", ontwerpers van gebouwen en architecten 1900-1960, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 35, 2004, p. 275-276.
  • QUINTYN E., De industriële evolutie van Zele, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 22, 1991, p. 108-109.