Parochiekerk Sint-Jozef

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Jozef

Beschrijving

Parochiekerk Sint-Jozef, ingeplant op een beboomd perceel met achterliggend kerkhof, links de Sint-Ludgerusschool en rechts de pastorie. Oprichting van de parochie Huivelde onder patroonschap van Sint-Jozef bij Koninklijk Besluit van 23.11.1937. Bouw van een nieuwe kerk naar ontwerp van architect G. Van Meel (Antwerpen) van 1938-1939; eerstesteenlegging door monseignieur Coppieters, bisschop van Gent, op 16 augustus 1942 (confer opschriften hoeksteen in koor). Door oorlogsomstandigheden werd de bouw pas voltooid in 1947. Inzegening door kanunnik K. Calewaert op 19 oktober 1947. Binnenafwerking en stoffering in de jaren 1950.

Moderne gotische kerk in strakke baksteenbouw. Bakstenen parement van “klinkaart” met schaars gebruik van hardsteen van Ecaussines en voorzien van zadeldaken bedekt met zwarte pannen. Eenvoudige zaalkerk met rechthoekige plattegrond met smaller uitspringend portaaltravee en smaller, recht afgesloten koor; met aangebouwde sacristie en bergplaats. Ten noordwesten, aangebouwde rechthoekige klokkentoren met tentdak voorzien van vier uurwerkplaten. Westgevel uitgewerkt met puntgevel en voorzien van spitsboogportaal met bakstenen dagkanten. Spitsboogvormige drielichten in westgevel en zijgevels. In de zijgevels, kleine rechthoekige uitbouw van de biechtstoel. Blinde koorafsluiting.

Interieur. Geel bakstenen spitsboogtongewelf met bakstenen gordelbogen.

Mobilair. In nissen boven de zijaltaren beelden van Onze-Lieve-Vrouw geplaatst in 1954 en Sint-Jozef van 1955. Kruisweg met taferelen in reliëf, gesigneerd A. De Beule. Orgel van 1987. Gestileerd hoogaltaar in Bleu-Belge marmer. Achthoekige doopvont in zwarte marmeren met deksel voor hoogaltaar. Neogotische achthoekige doopvont ter hoogte van doksaal.

Begraafplaats van de gehuchten Huivelde en Hansevelde op achterliggend perceel ten noorden van de parochiekerk. In 2005 vergroot, heringericht naar ontwerp van het studiebureau Anrob nv en officieel geopend op 27 oktober 2005.

• Vlaams Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • BAERT A., Drievoudige Jubileum te Huivelde, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 19, 1988, p. 102-110.
  • MICHEM F., Zele en zijn geschiedenis, Antwerpen-Brussel-Amsterdam, 1957, p. 60-61.
  • QUINTYN E., 100 jaar Kloddezakken in woord en beeld. Zele in de 20ste eeuw, Zele, 2002, p. 114-115, 130.
  • V.D.S. (Van Der Straeten), Parochie St.-Jozef door de eeuwen heen Huivelde – Hansevelde – Mespeleir, s.l., 1982, p.26-29.