• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve in bedrijf naar verluidt tot 1974, nu siersmederij Van de Velde. Haaks op de straat ingeplant boerenhuis met zuidelijk gerichte erfgevel, binnenshuis met jaartal 1775 op moerbalk. Gerenoveerd met vergroting achteraan sinds 1975 (zie gevelsteentje) met behoud van de 18de-eeuwse huisstoel, zadeldak met twee dakkapellen met driehoekig frontonnetje en de rechthoekige muuropeningen.

Verankerde erfgevel voorzien van nieuwe bepleistering. Toegevoegde deuromlijsting en zijvenster. Recent nog gewijzigd houtwerk nu met houten kruiskozijnen.

Deels gewijzigd interieur bewaart in de woonkamer de samengestelde balkenlaag met bewerkte, gedateerde moerbalk. Deels vernieuwde brede open haard bewaart een binnenbekleding met traditionele paarse en een rij blauwwitte tegels met spin als hoekmotief en vooral landschappen met gebouwen en boten als tafereeldecor.

Voormalige bedrijfsgebouwen gesloopt, betonnen loods verbouwd tot smederij. Nieuw ijzeren toegangshek.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena