Sint-Ludgerusschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Ludgerusschool

Beschrijving

Sint-Ludgerusschool (1913). U-vormig schoolgebouw ten westen van de Sint-Jozefskerk met vooraan een gekasseide parkeerstrook. In 1913 opgericht als "Gemengde Lagere School" voor de wijken Huivelde en Hansevelde door deken Adolf De Stoop. Vervolgtraject voor het in 1881 door toedoen van de familie Hermans gestichte kleinschalige bewaarschooltje aan de overzijde van de straat. Lagere school tot 1920 beperkt tot de eerste vier leerjaren, daarna uitgebreid met een vijfde en zesde leerjaar. School geleidelijk vergroot en gemoderniseerd.

Hoofdgebouw in eclectische stijl, parallel aan de straat, zeer herkenbaar als schoolgebouw. Volgens bouwsporen in metselwerk aanvankelijk één bouwlaag, circa 1931 verhoogd tot twee bouwlagen. Heden zeven traveeën onder pannen zadeldak, met rechts feestzaal annex parochiezaal van drie traveeën breed. Markerend uitspringend middenrisaliet, met schoolnaam boven de poort, oplopend in trapgevel met beeld van Sint-Ludgerus in een nis. Gedenksteen met bouwjaar en stichter rechts van de poort. Baksteenbouw op de begane grond verfraaid met gesinterde parallelle bakstenen banden en dito booglijsten én ijzeren sierankers. Grote vensters met I-lateien; nieuw schrijnwerk.

• BAERT A., Drievoudige Jubileum te Huivelde, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 19, 1988, p. 95-101.
Parochie St.-Jozef door de eeuwen heen Huivelde – Hansevelde – Mespeleir, s.l., 1982, p. 24-26.