Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouw ter Noodkapel, ook gekend als "kapelletje van Huivelde", palend aan de straat. Volgens oude prentbriefkaart voorheen aan weerszij geflankeerd door een geknotte boom. De kapel werd in 1825, volgens jaartalankers in de geveltop, herbouwd op grond van de familie De Beule en bekostigd door de familie Volckerick. Mogelijks ter vervanging van een iets verder gelegen oudere kapel die zich situeerde ter hoogte van de splitsing met de Bakkerstraat waarvan in de "Ommelooper ende Terrier ofte Landt ende Caertebouck (...)" van 1775 sprake is. Circa 2004-2005 werd de kapel gerenoveerd door vrijwilligers.

Bakstenen kapel op arduinen plint onder zadeldak met zwarte pannen. Tuitgevel, gevat tussen vlakke lisenen. Geveltop afgewerkt met muurvlechtingen en bekroond met een ijzeren kruis. In de geveltop een rondboogvormige nis met polychroom beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, rondom de nis in smeedijzeren letters "O.L.V. ter Nood B.V.O." en bovenaan het jaartal 1825. Rondboogvormige deuropening afgesloten door een halfhoge houten vleugeldeur. Steekboogvensters in de zijgevels met decoratieve tracering. Interieur. Vloertegeltapijt met gestileerde bloemmotieven en bijpassende boord. Op het gemetst altaar een gepolychromeerd beeld van Madonna met Kind, stolpen met kunstbloemen in porseleinen vazen en met beeld van Onze-Lieve-Vrouw. Beelden van Sint-Antonius en Heilige Jozef onder stolp op sokkel opgehangen aan de zijwanden.

• COENE F., Ommelooper ende Terrier ofte Landt ende Caertebouck der prochie van Zele liggende binnen den lande van Dendermonde. Bewerking op het landboek uit 1775 door Frank Coene, 2delen, Zele, 2000.
  • MICHEM F., Zele en zijn geschiedenis, Antwerpen-Brussel-Amsterdam, 1957, p. 45-46.
  • V.D.S. (Van Der Straeten), Parochie St.-Jozef door de eeuwen heen Huivelde – Hansevelde – Mespeleir, s.l., 1982, p. 14.