Boerenburgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Beschrijving

Achterin gelegen voormalige hoeve met een boerenburgerhuis uit het midden van de 19de eeuw. Ingeplant op een gedeeltelijk verhard voorerf en links aangebouwd tegen nummer 25. Aan de straat afgesloten door sierhekken. Volgens cartografisch materiaal landbouwsite minstens teruggaand tot het derde kwart van de 18de eeuw; beduidend vergroot in de eerste en tweede helft van de 19de eeuw.

Boerenburgerhuis samengesteld uit twee volumes onder pannen zadeldaken, waarvan het in kern oudste gedeelte links twee traveeën en twee bouwlagen telt. Tweede verdieping met zolderluiken. Vergroot met éénlaags rechter volume van vijf traveeën volgens stijlkenmerken in het midden van de 19de eeuw, volgens kadastergegevens circa 1888. Onder meer gekenmerkt door gewitte neoclassicistische hardstenen voordeuromlijsting met kroonlijst op pilasters. Vensteropeningen inmiddels verlaagd. Erfgevel met uniform uitzicht van gewitte baksteen op een gepikte plint. Kelderluik in rechterzijgevel. Woning aan achterzijde vergroot en achtergevel aangepast.

Interieur. Typische midden 19de-eeuwse indeling en stijlvolle aankleding nog gedeeltelijk aanwezig. Salon, rechts van centrale gang, herbergt nog een karakteristieke marmeren schouw met voluten en rolwerk en dito schouwboezem met stucversiering (putti en pilasters). In dezelfde ruimte een bijhorende dubbele binnendeur in neoclassicistische omlijsting en een plafond versierd met rijkelijke stucdecoratie van overwegend florale motieven.

Op voorerf rechts opzij, kleine rest van vroegere 19de-eeuwse bedrijfsgebouwen in L-vorm.

• COENE F., Ommelooper ende Terrier ofte Landt ende Caertebouck der prochie van Zele liggende binnen den lande van Dendermonde. Bewerking op het landboek uit 1775 door Frank Coene, 2dln, Zele, 2000.