Sint-Annakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Annakapel

Beschrijving

Sint-Annakapel in straatbocht op rechthoekig perceel, omringd door bakstenen ommegangkapelletjes verbonden door ijzeren hekwerk. De neogotische kapel werd gebouwd op initiatief van pastoor Livinus Marquenie naar een ontwerp van onderpastoor Felix De Veirman in 1877, volgens overlevering op de plaats waar voorheen een calvarieberg stond. De "Ommelooper ende Terrier ofte Landt ende Caertebouck (...)" van 1775 vermeldt een "capelleken" in de omgeving. Huidige kapel ingewijd door pastoor Livinus Marquenie op 12 mei 1878 en in 1880 rondom voorzien van ommegang met de statiën van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën in bakstenen kapelletjes. Kapel in 1994 gerestaureerd onder impuls van Edmond Poppe, confer herdenkingssteen "Sint-Annakapel 1877/ E.H. Livinus Marquenie/ restauratie Edmond Poppe/ 1988-1994".

Bakstenen kapel met vlakke koorsluiting onder zadeldak met leien, met op de nok een dakruiter onder naalddak, bekroond met een smeedijzeren kruis. De kapel wordt op de hoeken gemarkeerd door versneden steunberen. Op de steunberen naast de deuropening zijn de jaartallen 1878 en 2003 aangebracht, refererend aan de viering ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan. Een hoge spitsboogvormige muuropening in een dubbele geprofileerde natuurstenen omlijsting geeft toegang tot een voorportaal. In het boogveld van de eigenlijke toegangsdeur staat een calvarie in polychroom beeldhouwwerk. De vernieuwde houten vleugeldeur is opengewerkt met twee langwerpige gekoppelde spitsboogvenstertjes, op de naald staat bovenaan het jaartal 1991. De daklijst van de zijgevels rust op witte klossen. In de zijgevels, een gekoppeld spitsboogvenster met geprofileerde witgeschilderde omlijsting in neogotische stijl.

Interieur. Houten spitstongewelf. Glas in lood met blauwe omranding. Altaar met neogotisch houten retabel, bekroond door het polychrome plaasteren beeld van Sint-Anna ten drieën, en voorzien van nissen met de houten witgeschilderde beelden van Heilige Donatus, Heilige Barbara, Heilige Cornelius, Heilige Antonius, Heilige Catharina, de Heilige Nicolaas, en centraal de Heilige Familie. In het gemetste antependium drie nissen, in de getraliede centrale nis is een piëtabeeld aangebracht. Op het altaartablet een fraaie houten reliekhouder met verzorgd houtsnijwerk met floraal motief, waarvan de authenticiteitsdocumenten zich volgens de literatuur in de dekenij zouden bevinden.

Rondom de kapel bevindt zich een ommegang met de statiën van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën met zeven bakstenen pijlerkapelletjes onder een zadeldak voorzien van beglaasde nissen. De oorspronkelijk plaasteren reliëfs werden in 1994 vervangen door houten statietaferelen van schrijnwerker Edmond Poppe.

• COENE F., Ommelooper ende Terrier ofte Landt ende Caertebouck der prochie van Zele liggende binnen den lande van Dendermonde. Bewerking op het landboek uit 1775 door Frank Coene, 2 delen, Zele, 2000.
  • MICHEM F., Zele en zijn geschiedenis, Antwerpen-Brussel-Amsterdam, 1957, p. 42-43, 137.
  • QUINTYN E., Manifestaties die specifiek werden ingericht ter gelegenheid van het “Jaar van het dorp”, (Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 9, 1977-1978, p. 97).
  • VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Oost-Vlaanderen. Kanton Zele, Brussel, 1980, p. 28.
  • WILLEMS A., Een krans van parels. Enkele wijkkapelletjes in Zele, Zele, 1992, p. 16-17.