• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen aan deels gekasseid erf, ingeplant op een landbouwsite die minstens opklimt tot het derde kwart van de 18de eeuw. Verankerd boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag, als vanouds rechts aangebouwd tegen dat van nummer 4. Mogelijks 18de-eeuws volume aangepast of herbouwd in 1815, zie jaartal in hardstenen tussendorpel van vroegere erfgeveldeur (inmiddels uitgenomen en op erf bewaard).

Woning gemoderniseerd in het tweede kwart van de 20ste eeuw. In de jaren 1970 achteraan vergroot met een jongere keukenaanbouw ter hoogte van de eerste en tweede travee. Zuidelijk georiënteerde ontpleisterde erfgevel met aflijnende gestucte kooflijst. Puntvormig dakvenster van gesinterde baksteen boven de centrale voordeur ter onderbreking van het steil pannen zadeldak. Rechthoekige vensters en deur gevat in gewitte omlijstingen, voorzien van nieuw schrijnwerk. Straatgevel met knipvoegen en sporen van vroegere rode beschildering, wellicht gelijktijdig aangebracht met de verlaagde schuiframen tijdens het interbellum. Vrijstaande linker zijpuntgevel met vlechtingen en centraal een beluikt rondbogig zoldervenster. Ten zuidwesten, L-vormig bedrijfsgebouw in baksteen onder zadeldak (pannen en golfplaten) met geknikte dakoverstek. Herbergt wagenhuis, stallen en schuren. Deels 19de-eeuws, vergroot in de 20ste eeuw.

• COENE F., Ommelooper ende Terrier ofte Landt en de Caertebouck der prochie van Zele liggende binnen den lande van Dendermonde. Bewerking op het landboek uit 1775 door Frank Coene, 2dln, Zele, 2000.