• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve met losse bestanddelen aan een verhard erf. Voormalig boerenhuis (nok parallel aan de straat), volgens historisch kaartmateriaal als vanouds aangebouwd tegen dat van nummer 6. Site minstens opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw. Naar verluidt her- of verbouwd in 1883. Volgens het kadaster circa 1888 uitgebreid met bedrijfsgebouwen op het achtererf.

Karakteristiek éénlaags boerenhuis van vijf traveeën en zadeldak met puntvormig dakvenster boven de voordeur in de derde travee. Zuidelijk georiënteerde erfgevel met interbellum gevelafwerking (gecementeerd met schijnvoegen). Nu gewit op een bruingeschilderde plint. Getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Gevelparement aan de straatzijde in de jaren 1970 gemoderniseerd en gelijktijdig deurportiek en rechthoekige vensters toegevoegd.

Ten zuidwesten, aan twee zijden ingekort bakstenen bedrijfsgebouw met schuur en stallen. Pannen zadeldak op schoren; zolderlaadluikje, groen geschilderd schrijnwerk. Ten zuidoosten, gewit voormalig bak- en knechtenhuis met balklaag en Vlaamse haard.

• COENE F., Ommelooper ende Terrier ofte Landt ende Caertebouck der prochie van Zele liggende binnen den lande van Dendermonde. Bewerking op het landboek uit 1775 door Frank Coene, 2dln, Zele, 2000.