Heilige Antonius van Paduakapel

Beschrijving

Schuin ingeplante Heilige Antonius van Paduakapel, aanvankelijk op een omhaagd rechthoekig perceel, nu omzoomd door een lage gemetste afsluiting horende bij de achterliggende villa.

Nieuwe wijkkapel toegewijd aan de Heilige Antonius van Padua op Tweede Paasdag 1898 door de deken van Dendermonde ingewijd. Kapel in 1902 vergroot met een dwarsbeuk en na de verbouwing op 8 september 1902 door de deken van Dendermonde opnieuw ingewijd. Op een herdenkingssteen in de dwarsbeuk staat "Stichtster/ der kapel/ Delphine Hillaert/ Lokeren/ 1898-1902" (moeilijk leesbaar), met erboven een nieuwe steen met opschrift "Stichtster der kapel/ Delphine/ Hillaert/ Lokeren 1898-1902/ gerestaureerd 1988/ door de buurt".

Fraaie bakstenen kapel in neogotische stijl onder zadeldak, bedekt met leien. Gesinterde baksteen voor de plint, de omlijsting van enkele muuropeningen en decoratieve details. Kapel op kruisvormige plattegrond met steunberen op de hoeken en rechte koorafsluiting. Voorpuntgevel, bekroond door een gesmeed ijzeren kruis, met spitsboogvormige deuropening, geflankeerd door geblokte bakstenen pilasters. Op de wit geschilderde omlijsting van de spitsboogdeur, geschilderd opschrift "H. Antonius van Padua bvo". In de geveltop, verdiept spitsboogvormig boogveld waarin een beglaasde beeldnis met wit beeldje van de Heilige Antonius van Padua. Zijgevels, afgelijnd door baksteenfries. De dwarsbeuk wordt verlicht door drie gekoppelde spitsboogvensters met een omlijsting in gesinterde baksteen. Op de hoeken van deze beuk staan er bakstenen steunberen. Het koor wordt verlicht door een spitsboogvormig venster in elke zijgevel. De achtergevel, met twee bakstenen steunberen, is blind en wordt bekroond door een gesmeed ijzeren kruis. Op de kruising van de kruisbeuk bevindt zich een dakruiter die ter hoogte van de naaldspits een klein houten dakkapelletje heeft en bekroond wordt met een weerhaan met letters "H A".

Interieur. Twee kruisende houten spitsbooggewelven. Beschilderde wanden afgelijnd door een geprofileerde kroonlijst. Het koor is gescheiden van de kruisbeuk door een houten neogotische communiebank. Op de achterwand van het koor zijn de letters "S" en "A" geschilderd. Deze letters komen ook voor in het boogveld boven de deuropening. Glas in lood met ruitvormige tracering. Op de altaartafel staat een beeld van de Heilige Antonius van Padua met het Kindje Jezus op de arm, stolpen met het beeld van het Kindje Jezus van Praag en met kunstbloemen in porseleinen vazen en koperen kandelaars. Verder zijn aan de wanden nog enkele beelden op sokkels die gedragen worden door putti die een banderol in de handen houden. In de hoek van de linker dwarsbeuk, ijzeren kandelaar met rookvang. Banier waarop de Heilige Antonius van Padua met het Kind. Tot slot bevindt er zich volgens literatuurgegevens ook een relikwie van de Heilige Antonius, getekend "Affligem 4 11-1898" in de kapel.

• Pastorie Zele-Heikant, Parochiearchief, Liber Memorialis.
  • MICHEM F., Zele en zijn geschiedenis, Antwerpen-Brussel-Amsterdam, 1957, p. 50.
  • SMET C., Zele-Heikant ons parochie, Zele, 1985, p. 77-79.
  • VAN DER CRUYSSEN J., Kerk en parochie van Zele-Heikant, (Gedenkschriften van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, vierde reeks, VI, jaarboek 1983, p. 151).
  • VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Oost-Vlaanderen. Kanton Zele, Brussel, 1980, p. 28.