Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood

Beschrijving

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood, ook gekend als Kapel Onze-Lieve-Vrouw Huyseke. Reeds in de 18de eeuw wordt op de plaats van het huidige Mariakapel een kapelletje vermeld, vernield onder het Franse bewind circa 1798. De huidige kapel werd gebouwd in 1830 naar verluidt tijdens een cholera-epidemie en toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw ter Nood. Op 8 september 1837 werd de Gilde van Onze-Lieve-Vrouw gesticht om in te staan voor het verder onderhoud van de kapel. Grondig hersteld in 1903 en onder meer herschilderd door Karel Pilaet uit Hamme. Nogmaals opgeknapt in april 1994.

Rechthoekig kapelletje met vlakke koorsluiting onder een zadeldak (leien). Baksteenbouw op plint van breukstenen. Op de nok van het dak staat een kleine dakruiter met een smeedijzeren kruis en haan. De rondboogvormige deuropening, met rechthoekige houten deur en rondboogvormige waaier, is gevat in een witgeschilderde breukstenen omlijsting. Boven de ingang bevinden zich drie witte banderollen met de opschriften: "In uwe noodwendigheden" "aanroept Maria" en "O.L.V. Ter Nood b.v.o.". Bovenaan in de geveltop is het jaartal 1830 aangebracht. Zijgevels verlicht door een rondboogvormig venster, eveneens in een omlijsting van breuksteen en voorzien van een spitsboogvormige ijzeren tracering.

Eenvoudig interieur met 19de-eeuwse tegelvloer in zwart – wit dambordpatroon. Gestoffeerd Onze-Lieve-Vrouw met Kindbeeld op console boven het altaar. Op het eenvoudige altaar met initialen "A M" op het altaarfront, beelden van Heilig Hart en Heilige Theresia of Heilige Rita.

• MICHEM F., Zele en zijn geschiedenis, Antwerpen-Brussel-Amsterdam, 1957, p. 40-41.
  • VAN UYTFANGHE M., Een stille getuige van anderhalve eeuw religieuze mentaliteitsgeschiedenis op onze gemeente: de kapel van Onze Lieve Vrouw ter Nood te Zele-Durmen (1830-1980), in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 11, 1979-1980, p. 53-77.
  • VAN UYTFANGHE M., De jubileumviering in Durmen (17.09.1988), in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 19, 1988, p. 61-80.
  • VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Oost-Vlaanderen. Kanton Zele, Brussel, 1980, p. 28.