Brouwerswoning Landuyt

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning Landuyt

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwershuis

Beschrijving

Voormalig brouwershuis Landuyt, later Amelot, van brouwerij De Klok. Zeer groot en beeldbepalend herenhuis in neoclassicistische stijl met ijzeren hekwerk afgesloten voortuin.

Huidig voorkomen van 1908. Volgens literatuur teruggaand op kleiner volume dat circa 1766 eigendom van de families De Raedt – Van Raemdonck was. In 1776 verkocht aan Matthias Ottevaere die dit "groot huys" aan weerszijde met een woning vergrootte. Deze verpachte gebouwen met bijhorende gronden alsook een dubbelwoonst achteraan het domein werden van 1778 tot 1790 eigendom van Otto (E) Baron de Jurmanowitsch, die ze vervolgens aan dokter Van Driessche doorverkocht. Deze vergrootte in 1802 het langgerekte "groot huys" met een extra vleugel (volgens jaartal in gebint). Hij breidde het domein verder uit, waaronder een "Engelse hof", dat reikte tot aan de huidige Bunderstraat en de molenaarssite. Bij de verkoop in 1817 betrof het "groot huys" een rijkelijk aangekleed gebouw van twee verdiepingen, met binnenkoer, remisen en stallingen (met U-vormige plattegrond). Samen met de drie andere woningen verworven door Louis Landuyt en zijn schoonvader brouwer Joseph Matthijs die er in 1818 een bierbrouwerij-mouterij oprichtten.

Rond eeuwwisseling brouwerij uitgebaat door René Amelot die bedrijf in 1901 naam "Brasserie-Malterie La Cloche" of "De Klok" gaf. Rond 1908 brouwerij gemoderniseerd. Brouwerswoning in zelfde jaar vergroot met monumentale inkompartij naar ontwerp van aannemer - schrijnwerker Philemon Ravyts (Zele / Brussel). In 1930 enkele nieuwe gebouwen toegevoegd aan de brouwerij. Onder bestuur van broers Marcel en Jean Amelot moderne torenbrouwerij achter de oude brouwerijgebouwen in 1946 opgetrokken. Activiteiten in 1968 stopgezet, bedrijf in 1969 ontmanteld en daarna afgebroken. Hovingen verkaveld, waardoor deel van tuin met landschappelijke aanleg en gloriëtte bij eigendom Aloïs De Beulelaan nummer 5 werd gevoegd. Woonhuis sinds jaren 1980 gerenoveerd en verbouwd tot tweegezinswoning; bescheiden restant van brouwerij-mouterij herbestemd als bijwoning.

In straatbeeld dominerend wit bepleisterd herenhuis van acht traveeën en twee verdiepingen onder een pannen schilddak, met links een hoger oplopende poorttravee, toegevoegd in 1908, en rechts een poortdoorrit met balustrade in siersmeedwerk aan een gekasseide oprit. Zeer evenwichtige gevelopbouw, kenmerkend voor de neoclassicistische stijl, geritmeerd door de deels beluikte getoogde vensters. Horizontaal belijnd door hoge hardstenen plint, geprofileerde cordonlijst en omlopende houten kroonlijst met tandlijstje en modillons. Poorttravee (links) met driezijdige erker op de bel-etage met (vernieuwde) ijzeren balustrade, identiek aan deze van de poortdoorrit, onder een bekronende tuitgeveltop. Opmerkelijke poort in neo-Vlaamserenaissance-stijl gevat in een hardstenen omlijsting op neuten. Zeer verzorgd beglaasd bovenlicht met floraal motief. Rechter zijgevel met groot rondbogig trapvenster en kleine zoldervenstertjes.

• BOONE L., Architectuurinventaris Zele. Overzicht architectuur in Zele, hoofdzakelijk 1900-1960 aangevuld met opmerkelijke realisaties uit andere periodes onuitgegeven document, Zele, 2005-2006.
  • BOONE L., Brouwers en Brouwerijen in Zele in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 29, 1998, p. 171-180.
  • BOONE L., COENE F., COUCKE A., Een huis op de Zandberg. Geschiedenis van een huis en zijn bewoners, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 32, 2001, p. 45-102.
  • BOONE L., Zeelse "aannemers-ontwerpers", ontwerpers van gebouwen en architecten 1900-1960, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 35, 2004, p. 203-204.