• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Stijlvol burgerhuis met dubbelhuisopstand en centraal poortrisaliet in neoclassicistische stijl. L-vormige plattegrond. Volgens het Primitief Plan vóór 1832 opgetrokken, mogelijk in de jaren 1820 volgens de eigenaars. Oorspronkelijke plattegrond tot op heden behouden, enkel aanhorigheid haaks achteraan circa 1840 verlengd. Eertijds familiewoning De Beule, nu advocatenwoning De Donder. Vier traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien zadeldak; aflijnende overstekende houten kroonlijst met tandlijst en klossen. Heden ontpleisterd parement op een hoge hardstenen plint. Rechthoekige vensters op lekdrempels waarvan de hogere benedenverdieping voorzien is van persiennes. Oorspronkelijk schrijnwerk verdeeld in kleinhouten. Centraal, een brede rechthoekige poort met een gaaf bewaarde blauw geschilderde vleugeldeur met bovenlicht in een neoclassicistische vormgeving. Zijpuntgevels met deels bewaarde beraping. Vroegere stallingen ter hoogte van de Rotstraat, naar verluidt bij straatverbredingen verdwenen en vervangen door nieuwe garages.

Binnenin. Oorspronkelijke indeling op de begane grond behouden. Centrale brede poortdoorrit, verhard met karakteristieke rood en zwarte baksteen, geïncorporeerd in het woonhuis. Traphal aan de rechterzijde, haaks in het midden van de doorrit ingeplant. Neoclassicistische deuromlijstingen met kroonlijst en kapiteel.

• Mondelinge gegevens verstrekt door de bewoners.

• DE VUYST M., Zele zoals vroeger, s.l., 1981, p. 95.