Ensemble van burgerhuis en winkel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ensemble van burgerhuis en winkel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis

Beschrijving

Ensemble van twee woningen op straathoek in neotraditionele stijl, gebouwd in 1901 (confer gevelsteen) naar verluidt als woning met winkelhuis in koloniale waren. Ook gekend als lijnwaadwinkel "Huis Heyvaert-Rij(c)kaert", en vervolgens zuivel- en kruidenierszaak. Na 1937 wijnhandel Van Driessche, nu opgesplitst in twee afzonderlijke woningen.

Huidige inkom van nummer 39 via afgeschuinde lagere rechter deurtravee die hoorde bij een aanpalende oudere woning die bij de straatverbreding grotendeels werd afgebroken. Na toevoeging bij nummer 39 werd een nieuwe zijgevel (kant Dreef) opgetrokken die stilistisch aansluit bij het hoekpand. Deels onderkelderd ensemble met doorlopend gevelontwerp, van twee bouwlagen en vijf + één travee onder snijdende afgewolfde pannen zadeldaken. Verzorgd baksteenmetselwerk met knipvoegen verlevendigd door banden, puilijst, cordons en spiegels in imitatienatuursteen. Markerende hoeklisenen. Voorts hoger oplopend rechter zijrisaliet eindigend in trapgevel met voluten en datumsteen. Rechthoekige vensters met deels behouden schrijnwerk (nummer 39).

Interieur volgens huidige eigenaars gewijzigd circa 1957.

Tot slot aan achterzijde van en haaks op de woning ingeplante voormalige stallen, inmiddels verhoogd en verbouwd tot garage en appartement (Dreef 1).

• BOONE L., Architectuurwandeling Zele: “in het voetspoor van ontwerpers, aannemers en architecten”. Voornamelijk 1900-1960 aangevuld met recente nieuwbouw- en restauratieprojecten, HOK en VTB-VAB Zele, Zele, 2005.
  • DE VUYST M., Zele uit het verleden, Zele, 1986, p. 51.