erfgoedobject

't Schaliënhuys

bouwkundig element
ID
83877
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83877

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Schaliënhuys
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Schaliënhuys
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig "Schaliënhuis", patriciërswoning van Zeelse meiers. Volgens de literatuur en historisch kaartmateriaal sinds 1729 bewoond door geneesheer-burgemeester Emmanuel Meeus. In de loop van de 18de en de 19de eeuw eigendom gebleven van de familie Meeus, die via huwelijk en erfenis vanaf 1819 de eigenaars waren van de Brouwerij Van Bogaer(d)t, later Brouwerij Meeus. Woning vervolgens via huwelijk in handen van brouwer Theodore Rodrigues die er in een bijgebouw in de tweede helft van de 19de eeuw (circa 1872) een wijnhandel inrichtte. Heden herbestemd als eethuis "'t Schaliënhuys".

Burgerhuis in kern mogelijk 18de-eeuws. Huidig volume met L-vormig grondplan volgens kadastermateriaal minstens opklimmend tot 1832, mogelijk in kern ouder. Voorgeveluitzicht gewijzigd in de jaren 1930, ter vervanging van een vroegere vlakke bepleistering (zoals te zien op prentbriefkaarten). Rijhuis van twee bouwlagen en drie traveeën + één bredere linkse venstertravee, onder een zadeldak met zwarte pannen. Verzorgde gecementeerde voorgevel met imitatie-bossage in neostijl, (voor 1938) gerealiseerd door "P.J. Beesemans cimenteur brevete rue Dagoberts Louvain" (volgens gevelplaatje). Spiegels in de borstwering. Vlak omlijste getoogde vensters voorzien van schrijnwerk met kleinhouten, op de gelijkvloerse verdieping uitgewerkt als schuiframen. In het oog springende spiegelboogdeur gevat in een geprofileerde imitatienatuurstenen omlijsting op neuten en met kroonlijst; fraai gesmeed ijzeren bovenlicht.

Interieur. Oorspronkelijke dubbelhuisindeling behouden. Centrale hal met flankerende voormalige salons. Rechts smalle trapkoker met steile houten trap met balustervormige trappalen. Fraaie mozaïektegelvloer en glas-in-loodraam in de hal, mogelijks daterend uit het interbellum. Aankleding voorts gewijzigd in functie van huidige bestemming.

  • BOONE L. 1998: Brouwers en brouwerijen in Zele, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nummer 29, 155-159.
  • COUCKE A., 1999: Charles Rodrigues vrijwilliger voor Napoleon, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nummer 30, 198-226.
  • Mondelinge gegevens verstrekt door Dhr. De Geest

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: 't Schaliënhuys [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83877 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.