Parochiale jongensschool wijk Heikant

Beschrijving

Voormalige parochiale jongensschool van de Heikant, heden deel van de gemengde vrije basisschool Heikant. Aanvankelijk opgericht in 1876-1877 (volgens literatuur- en kadastergegevens) als gemengde gemeenteschool met vier klassen en bijhorende onderwijzerswoning. In 1884 afgeschaft door gemeentebestuur en overgenomen door de parochie, vervolgens na oprichting van de nabijgelegen kloosterschool in 1899 ingericht als parochiale jongensschool. Sinds 1979 deel van gemengde vrije basisschool.

Achterin en parallel aan de straat gelegen schoolvleugel met voorliggende speelplaats. Alleenstaande bakstenen constructie van elf traveeën en één bouwlaag onder pannen schilddak. Sobere gevelafwerking enkel verfraaid door aflijnend hoofdgestel. Karakteristieke getoogde hoge muuropeningen heden met vernieuwd schrijnwerk; vensters met afzaten.

Omhaagde achtertuin met jongere vleugel met containerklasjes haaks tegen de achtergevel geplaatst.

Aan de straatzijde, rechts van de onderwijzerswoning, werd een deel van de oorspronkelijke bakstenen schoolmuur met spaarvelden verbouwd tot een éénlaags aanbouwtje onder zadeldak.

• SMET C. 1985: Zele Heikant ons parochie, Zele, 81-91.