Olieslagerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Olieslagerswoning

Beschrijving

Voormalig burgerhuis van olieslagers Baeten. In 1814 kocht bloempelder Emmanuel Baeten het hier in aanbouw zijnde woonhuis van de brandewijnstoker Josephus Matthijs. Vermoedelijk in 1856 aangepast door olieslager Joannes Franciscus Baeten (zie gedenksteen in voorgevel). Dezelfde eigenaar verving de achterliggende paardenoliemolen in 1850 door een nieuw bedrijfsgebouw met stoomolieslagerij.

Woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Voorgevel met asymmetrische dubbelhuisopstand. Lijstgevel op hardstenen plint, voorheen gepleisterd en geschilderd met imitatiebanden op de pui, geblokte hoekbanden op de bovenverdieping en aflijnend hoofdgestel met houten kroonlijst. In het tweede of derde kwart van de 20ste eeuw vereenvoudigde voorgevel door het aanbrengen van een nieuw bakstenen parement, met behoud van de originele muuropeningen (gewijzigd schrijnwerk). Rechthoekige benedenvensters nu met schuiframen, rondboogvormige bovenvensters op hardstenen cordonlijst. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting met pilasters op neuten met deurbelhendel en afgedekt door een bekronend hoofdgestel. Rechts naast de deur arduinen gedenksteen met moeilijk leesbaar opschrift "J.F. Baeten/ Blancquaert 1856". Daaronder in de brede deurdrempel verwerkte rest van een oudere jaarsteen met opschrift "ANNO".

Verankerde en gewitte bepleisterde achtergevel op beraapte plint bewaart een oude rechthoekige achterdeur aan hengsels en met grendels; getraceerd bovenlicht onder arduinen druiplijst. Interieur met gedrukt gewelfde huiskelder. Grotendeels behouden structuur doch aankleding met jongere aanpassingen. Plafonds en schouwboezems met behouden strak lijstwerk. Typisch midden 19de-eeuwse houten slingertrap met geprofileerde trappaal.

In het haakse achterhuis rechts van twee verdiepingen is nog een diensttrap aanwezig in de keuken met rest van fornuis van gesinterde baksteen naast vernieuwde haard en zeshoekige vloertegels in grijs en wit.

• Overmere ons dorp, Overmere, 1992, p. 32.
  • DE WILDE E.I., Olieslagerij Baeten, Heemkundige Kring Overmere, XV, 3, 1997, p. 86-123.