Brouwerswoning Steeman

Beschrijving

Voormalig huis van de brouwersfamilie Steeman, later Café Brouwershuis, nu volledig gerenoveerde woning. De geschiedenis van de brouwerij op deze plaats gaat terug tot 1845 wanneer Joannes Steeman de toelating krijgt om alhier op zijn hof een opslagplaats voor bouwmaterialen op te richten. In 1871 wordt aan Adolf Steeman de vergunning verleend om een bierbrouwerij links van de woning te bouwen. In 1898 mag hij zijn huis met een verdieping verhogen. De brouwerij wordt later uitgebaat door zoon Louis, bouwheer van de Sint-Jozefskapel in de Schoolstraat. De activiteiten worden stopgezet in 1937.

Alleenstaand neoclassicistisch getint burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen), oorspronkelijk één bouwlaag hoog, in 1898 met een verdieping verhoogd en voorzien van aangepaste gevel. Lijstgevel met dubbelhuisopstand. Gepleisterde en geschilderde gevel onder kroonlijst en op arduinen plint. Begane grond met schijnvoegen afgelijnd door puilijst. Getoogde vensters met vernieuwd houtwerk. Centrale gemarkeerde deurtravee met deur, gevat in decoratieve spiegelboogvormige omlijsting met brouwersattributen in de sluitsteen, erboven deurvenster met vernieuwd ijzeren balkon. Rondboogvormige dakkapel in de as, zie oude prentbriefkaart, verdwenen.

• Gemeentearchief Berlare, Overmere, Register van Besluyten van Burgemeester en Schepenen, sept. 1836-1866; Register van besluiten van het kollegie van Burgemeester en Schepenen, 1 sept. 1866-1905.
  • Prentbriefkaartencollectie dhr. D. De Block, Overmere.
  • Overmere ons dorp, Overmere, 1992, p. 29, 32.