Postgebouw Posthotel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Postgebouw Posthotel

Beschrijving

Voormalig postkantoor en woonhuis van de postontvanger zogenaamd "Posthotel", in gebruik als dusdanig tot 1987, nu privéwoning. Eclectisch gebouw opgetrokken in 1907 naar ontwerp van architect Theophiel-Alexander Présiaux (Lede), volgens het kadasterarchief in opdracht van Maurice Haentjens.

Onderkelderd hoofdgebouw van twee bouwlagen met L-vormige plattegrond met in de oksel een vierkant torentje onder steil tentdak met gemetste dakvensters, de oorspronkelijke lantaarnbekroning is bij een storm in 1937 verdwenen. Opgetrokken uit rode baksteen onder gecombineerde leien bedaking met vorstkam. Typerend kleurrijk materiaalgebruik en vormentaal voor architect Présiaux: onderbouw van breuksteen, muurbanden en ontlastingsbogen van groene en witte geglazuurde baksteen (geleverd door De Meyer uit Overmere), hoekkettingen van zandsteen. Gevarieerde rechthoekige muuropeningen onder ijzeren rozetlatei, overspannen met ontlastingsbogen van wit en groen geglazuurde stenen en diamantkopstenen, op de begane grond oorspronkelijk voorzien van tralie. Vernieuwd schrijnwerk. Deurportiek aangebracht onder het hoektorentje, voorzien van een fraai vloertegeltapijt. Aangepast interieur.

• Prentbriefkaartencollectie dhr. D. De Block, Overmere.
  • Vlaams ministerie van Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Afdeling Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • DE BLOCK D., VAN WAELVELDE W., Bijdrage tot de geschiedenis van de post in Overmere, Heemkundige Kring Overmere, XII, 2, 1994, p. 66-82.
  • DE RUYVER M., De Dorpsstraat vroeger en nu, Heemkundige Kring Overmere, XIII, 3, 1995, p. 99.
  • VAN ACCOLEYEN P., Bouwmeester Theophiel-Alexander Présiaux, een vergeten ontwerper van formaat, Jaarboek van de Heemkundige Kring Heemschut te Lede, nr. 26, 1999, p. 17-31.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena