Twee arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee arbeidershuizen

Beschrijving

Ensemble van twee arbeidershuizen met dubbelhuisopstand, aan de straat ingeplant op de oude rooilijn. Volgens gegevens uit het kadasterarchief, teruggaand op een volume dat herbouwd werd tot L-vormige tweewoonst in het laatste kwart van de 19de eeuw (vóór 1893) door voerman Karel L. De Bruycker – Oosterlinck. Vervolgens in 1907, gelijktijdig met de bouw van het aangrenzende "Posthotel", naar achteren vergroot. Voortgaande op oude prentbriefkaarten, straatgevel wellicht eveneens voorzien van een kleurrijke afgewerkte baksteengevel stilistisch aansluitend bij het eclectische "Posthotel". Begin-20ste-eeuwse gevelafwerking nu bedekt door geschilderde cementering met schijnvoegen en smal paneel voor opschrift boven de rechter voordeur.

Verankerde lijstgevel van twee bouwlagen, twee en vier traveeën onder zadeldak (kunstleien). Rechthoekige en licht getoogde vensters, zie de luikduimen vroeger beluikt op de begane grond. Deels bewaard schrijnwerk met kleine roedeverdeling.

• Prentbriefkaartencollectie dhr. D. De Block, Overmere.
  • Een eeuw Overmere in beeld 1900-2000, Heemkundige Kring Overmere, XVIII, 4, 2000, p. 182.