Huis Everaert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Everaert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Huis Everaert

Beschrijving

Herenhuis gekend als "Huis Everaert" naar de bewoners. Eertijds buitengoed van de familie Van Ruytegem, vervolgens Van Bavegem, Vandewynckele, Folchi en andere.

Historiek

Merkwaardig buitengoed volgens historisch kaart- en kadastermateriaal teruggaand op een wat achterin gelegen klein L-vormig volume, minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Op basis van een hardstenen dorpel met jaartal, mogelijks te interpreteren als "1781" maar ook als "1841", in de literatuur een 18de-eeuwse oorsprong toegeschreven. Circa 1840 bewoond door de familie Van Ruytegem, tien jaar later door de zoon dokter en burgemeester Casimir Van Ruytegem. Van 1890 tot 1918 domein als buitengoed gebruikt door Marie-Octavie Van Ruytegem en echtgenoot Adhemar Van Bavegem. Tijdens hun verblijf woonhuis in 1902 achteraan vergroot met éénlaagse aanbouw waardoor het gebouw een rechthoekige plattegrond verkreeg. De woning staat dan in het kadasterarchief genoteerd als eigendom van halfzus en kloosterlinge, Marie-Elisabeth Van Ruytegem. Desalniettemin breidt de familie Van Bavegem-Van Ruytegem de tuin uit en voorziet het van een landschappelijke aanleg met folies in cementrustiek, wintertuin, fontein, bruggetje en dergelijke. Circa 1924 wordt het domein verkocht aan de familie Vandewynckele-Damman, die het ten gevolge van een faillissement reeds in 1932 doorverkochten aan (graaf?) Pierre Hippolite Folchi - Delattre. Alsnog volgens het kadasterarchief wordt het woonhuis in die periode verbouwd, aan beide zijgevels voorzien van erkers en achteraan vergroot met een lage L-vormige uitbouw (links) op de plaats van oudere aanhorigheden. Een gedeelte van de achterin en zijwaarts gelegen lusttuin met broeikas wordt verkaveld en later bebouwd met de huizenrij nummer 42-48. In 1942 vergroot Pierre Hippolite Folchi – Delattre zijn woning met een tweelaagse nieuwbouw van drie traveeën in de zuidwestoksel naar ontwerp van architect Charles Hoge (Gent) én met een gedateerde poort rechts van het woonhuis.

Het interieur wordt naar verluidt heringericht door de Kortrijkse Gebroeders De Coene.

Beschrijving

Domein aan de straat afgesloten door ijzeren hekwerk op een lage muur, dito poort aan twee hermetste pijlers met siervazen. Verharde oprit leidt naar vrijstaand herenhuis van twee bouwlagen samengesteld uit een volume van vijf traveeën (met oude stoel) + een lager van drie traveeën (opgetrokken in 1942 naar ontwerp van architect Charles Hoge).

Herenhuis met 19de-eeuwse kern en 20ste-eeuws uitzicht, hoofdzakelijk resultaat van de verbouwingen rond 1942. Lijstgevel onder zadeldak en lager half schilddak met geglazuurde pannen, in eclectische stijl met neoclassicistische en art-decostijlelementen. Gecementeerde voorgevel in natuursteenimitatie op lage hardstenen plint. Oudste volume van vijf traveeën, horizontaal belijnd door borstwering met paneel- en guirlandeversiering en doorlopende eierlijsten. Rechthoekige vensters op de begane grond gevat in een hardstenen omlijsting met kroonlijst op consoles, geïnspireerd op de wellicht oudere centrale voordeuromlijsting op neuten. Bovenvensters voorzien van geprofileerde gecementeerde lijst met rankwerk en ijzeren leuning. Beglaasde voordeur met siersmeedwerk. Sterk gelijkende lagere en jongere aanbouw links, met opvallende rondboogvormige galerij op de begane grond.

Zij- en achtergevel in cottage-imitatie. Muurankers in achtergevel zichtbaar en indicatie van de oude L-vormig kern.

Interieur

Oudste gedeelte van vijf traveeën met dubbelhuisindeling. Centrale hal aan weerszij geflankeerd door salons, met behouden oude dragende structuur (moerbalken); rechts achter slingertrap in trapkast boven tweedelige gewelfde kelder. Daarachter aan de tuinzijde, in 1902 toegevoegd salon met aankleding van de Gebroeders De Coene die ook andere kamers herinrichtten in neo-empirestijl. Bovenverdieping met dezelfde indeling.

Tegen het woonhuis aangebouwde rondboogvormig poort rechts, gedateerd "anno 1942" en met het wapenschild van de familie Folchi gevat in een zwart gesinterde omlijsting. Daarachter, grote tuin met landschappelijke aanleg, voorzien van slingerende paden, diverse tuinfolies in cementrustiek, tuinhuis, siervazen, fontein op heuvel, bruggetje, waterpartijen, grote vijver en dergelijke. Volgens de literatuur daterend uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw en de verdienste van de familie Van Bavegem-Van Ruytegem.

• Mondelinge gegevens verstrekt door de familie Everaert, Overmere, 2005.
  • Gemeentearchief Berlare, 874.1, Overmere – bouwvergunningen 1951-1955.
  • DE WILDE I., Zele-Berlare. Open Monumentendag zondag 14 september ’97, Zele – Berlare, 1997.
  • VAN WAELVELDE W., Van Ruytegem, Van Bavegem, Vandewynckele, Folchi … en de overigen, Heemkundige Kring Overmere, X, 2, 1992, p. 38-51.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena