Gemeenteschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool

Beschrijving

Heden gemeentelijke muziekacademie, bibliotheek en burelen O.C.M.W. Deels gelegen aan de Leon Gilliotlaan. Schoolgebouw (nok loodrecht op de straat) gelegen tussen twee straten en aan straatzijde geflankeerd door voormalige onderwijzerswoning (Leon Gilliotlaan nummer 2) en onderpastorie (Carillolei nummer 1). Aan de zuidzijde een geplaveid plein afgesloten door bakstenen muur met lisenen en boogfries.

Identieke, naast elkaar gelegen vleugels van zeven en acht traveeën en twee bouwlagen. Onder zadeldak (mechanische pannen) van 1911-12 naar ontwerp van L. Gife (zie gedenksteen aan de oost- en westgevels met opschrift: "Graaf de Baillet-Latour Gouverneur L. Gilliot Burgemeester, K.J. Van den Bosch N.J. De Weerdt Schepenen, M. Verstraelen Secretaris L. Gife Prov. Bouwmeester. A. Roothooft Aannemer"). Bakstenen gebouw op plint van hardsteen.

Vlakke banden van gekleurde baksteen. Licht uitspringend deur- en middenrisaliet, travee-indeling door middel van lisenen. Grote rechthoekige vensters op lekdrempels met gietijzeren I-lateien en ontlastingsboog. Rechthoekige deur geflankeerd door smalle rechthoekige venstertjes onder halfrond bovenlicht.

Voormalige onderwijzerswoning; vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (Vlaamse pannen). Eveneens banden van gekleurde baksteen op de eerste bouwlaag, steekboogvensters en -deur met sluitsteen. Rechthoekige vensters op tweede bouwlaag., met rolluikkasten rondboogvormige ontlastingsboog hoogveld met baksteenmozaïek.

Voormalige onderpastorie van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) geflankeerd door aanbouwsel van één travee en één bouwlaag onder een zadeldak (Vlaamse pannen). Gekleurde bakstenen banden, kroonlijst op houten consoles. Steekboogvormige muuropeningen op kordonvormende onderdorpels.

• Provinciaal Archief Antwerpen, pastorieën. Aartselaar. Sint-Leonardus, dossier 5.

Auteurs: Wylleman, Linda