Hoeve De Hertogh

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Hertogh

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve De Hertogh

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Neervelp

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Het betreft een gesloten hoeve, gedateerd op een gevelsteen boven de poort: "ANNO J. DE HERTOGH JACQMOTTE/ 1838". De gevel bestaat uit baksteenbouw met rechthoekige vensters en de deur is voorzien van een zandstenen omlijsting. Het boerenburgerhuis uit de 19de eeuw bakent samen met de poort het erf af aan de straatzijde.

Deze middelgrote vierkantshoeve is opgetrokken in baksteen op een gecementeerde plint en afgedekt met (rode machinale en handvorm) pannen zadeldaken. Langs de straatzijde bevindt zich het ten opzichte van stal- en schuurvleugel vooruitspringend woonhuis, opgevat als een anderhalve bouwlaag en vijf traveeën tellend dubbelhuis op het gelijkvloers opengewerkt met grote, rechthoekige lichtopeningen met witgeschilderde, natuurstenen onder- en bovendorpels voorzien van vernieuwde luiken. Centraal in de gevel is er een door drie Gobertangetreden voorafgegane rechthoekige, recentere inkomdeur. Het bovenlicht heeft een vlakke, eveneens beschilderde natuurstenen omlijsting. De zolderverdieping is uitgewerkt als een mezzanine met centraal een getralied venster en links en rechts telkens twee beluikte openingen. De erfgevel toont een identieke ordonnantie, de zijgevels zijn op een beluikte opening na volledig blind. Markant in de linkerzijgevel is de houten kaasdroger onder pannen lessenaarsdak.

Het interieur toont de traditionele indeling met brede dwarsgang waarop telkens twee kamers aansluiten. Een houten trap met zuilvormige aanzet bedient de verdieping. De kelder onder het rechter woongedeelte is toegankelijk via een Gobertangetrap en overwelfd met Boheemse kappen op een ronde zuil.

Links van het woonhuis bevindt zich de brede, overluifelde korfbooginrijpoort met ruitvormige jaarsteen. Aansluitend op de poort ligt een dwars op de straat ingeplante stalvleugel met paarden- en koestal. Als zoldering hebben die deels met houten roostering en deels met bakstenen gewelfjes op metalen liggers. De bakoven vooraan in de vleugel is inmiddels verwijderd. De erfgevels zijn opengewerkt met rechthoekige deuren met een vlakke natuurstenen omlijsting, beluikte laadvensters en kleine rechthoekige vensters respectievelijk met houten en bakstenen latei.

Tegenover het woonhuis staat de lage vleugel van de varkensstal met de typische gekoppelde lage deuropeningen eveneens in een rechthoekige, natuurstenen omlijsting.

De vierde zijden van het erf wordt ingenomen door de grote langsschuur met natuurstenen, korfbogige inrijpoort en uilengat in de kopgevel, inwendig gestructureerd door drie kapspanten.

• S.N. s.d.:Sint-Remigius Neervelp 1747-1997.
  • BRAMS V. 1991: Neervelp, Velpeleven, 120-127.
  • GEYSENS R. 1998: Sint-Remigiusparochie, Neervelp, Honderdvijfentwintig jaar dekenaat Bierbeek. Twaalf parochies in de kijker, Holsbeek, 95-97.
  • SCHELLENS-DECOENE E. 1978: Neervelp, mijn dorp van toen en nu, Velpeleven, 158-169.
  • VANDENHOECK L. 1960: Neervelp in Oost-Brabant, 4, 44-45.
  • WAUTERS A. 1876: Géographie et histoire des Communes belges. Canton de Tirlemont, Brussel, 99-107.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DB002155, Hoeve De Hertog (PAESMANS G., 2001)
Auteurs: Paesmans, Greta