erfgoedobject

Quinten Matsijsput

bouwkundig element
ID
83723
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83723

Juridische gevolgen

Beschrijving

Fraaie waterpunt ingeplant nabij de kruising van Blauwmoezelstraat en Maalderijstraat. Gotische smeedijzeren putkevie toegeschreven aan Quinten Matsijs en te dateren omstreeks 1490, op een neogotische hardstenen kuip met granieten voetstuk door stadsbouwmeester Gustave Royers uit 1900-1901.

De kevie bekroonde oorspronkelijk de bornput vóór het oude stadhuis, en werd omstreeks 1550 overgebracht naar de Handschoenmarkt. Het ijzersmeedwerk dat uit vier stijlen bestaat, uitlopend in pinakels en onderling verbonden door verstrengelde plantenranken, heeft als topstuk de bronzenfiguur van Brabo gekleed in Romeinse wapenrusting. Op de geleding van de stijlen, afwisselend een 'wildevrouw' en een 'wildeman' in dierenhuid.

Sinds het midden van de 19de eeuw, rustte de kevie op een vierkante bornput, versierd met een neogotische, geajoureerde maaswerkfries. Deze werd vervangen door de huidige cilindervormige kuip naar een ontwerp door stadsbouwmeester Gustave Royers uit 1900, uitgevoerd in 1901. Geprofileerde kuip uit blauwe hardsteen, op een getrapt voetstuk uit Schots graniet. De kuip draagt een omlopend opschrift in gotische letters: Dese putkevie werd gesmeed door Quinten Matsijs / De liefde maeckte van den smidt eenen schilder.

  • Stadsarchief Antwerpen, plannen DWG#6535-6542; foto FOTO-OF#4500.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Quinten Matsijsput [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83723 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.