Identieke neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Dit ensemble van twee gespiegelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl werd in 1878 ontworpen voor Charles Pauli (1819-1880) die toen in de Huidevettersstraat 10 woonde. Hij was een verdienstelijk landschapsschilder, ingenieur, later directeur van de “Compagnie Continentale de chauffage et d’éclairage par le gaz” en broer van architect en professor Adolphe Pauli.

De François Benardstraat wordt gekarakteriseerd door een heterogene aaneengesloten bebouwing. De beide woningen sluiten qua materiaalgebruik en stijl aan bij de woning aan hun linkerzijde, maar contrasteren met het ensemble in neotraditionele baksteenarchitectuur aan hun rechterzijde. Verder valt de bouwhoogte van beide woningen op in het straatbeeld.

Ensemble van twee identieke gespiegelde burgerhuizen van drie bouwlagen met souterrain onder een gemeenschappelijk schilddak met pannen en de nok parallel met de straat. De bepleisterde en geschilderde lijstgevels van drie traveeën rusten op een hardstenen plint en zijn afgelijnd met een klassiek hoofdgestel met tandlijst en kroonlijst op voluutmodillons. Geheel symmetrisch van opzet legt de gevelcompositie de nadruk op de middenrisaliet van beide woningen, die op de eerste verdieping gemarkeerd wordt door een balkon met vensterdeur op voluutconsoles en een balustrade in sierlijk smeedwerk. Boven dit venster een sterk uitkragende waterlijst op voluten waarboven de borstwering van het centrale venster, eveneens versierd met voluten onder de vensterdorpel. Op de originele bouwtekeningen, maar niet gerealiseerd, wordt deze risaliet bekroond door een dakkapel onder driehoekig fronton. De gevels zijn rijk geornamenteerd met geprofileerde venster- en deuropeningen met pseudo-sluitstenen, paneel- en lijstwerk en horizontale imitatiebanden op de gelijkvloerse verdieping en de middenrisaliet. In de plint zijn er telkens twee souterrainvensters uitgewerkt die bij de rechterwoning nog voorzien zijn van smeedijzeren dievenijzers. De beide voordeuren zijn rijkelijk uitgewerkte vleugeldeuren met bovenlichten, vier hardstenen treden hoog in een kleine insprong. Naast de voordeur zijn voetschrapers aangebracht in de plint. Beide vensters op de gelijkvloerse verdieping hebben rolluikkasten.

Van de interieurindeling zijn geen bouwplannen beschikbaar.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen van particuliere woningen, G12, 1878/B/51.
  • VAN LOOCKE A.-S. 2015: La Société royale pour l’Encouragement des Beaux-Arts dans la ville de Gand en de Gentse Salons (1853-1913), De Salons van Gent in de periode 1853-1913: ontstaan en evolutie, werking, organisatie en kunst, onuitgegeven masterproef, Universiteit Gent.

Auteurs: De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien