Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

Beschrijving

Neogotisch getinte eenheidsbebouwing met twee burgerhuizen, van 1921 volgens niet gesigneerde bouwaanvraag. Enkelhuizen van drie traveeën oorspronkelijk met spiegelbeeldschema + centrale koetspoorttravee, en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien); twee kleine dakkapellen. Baksteenbouw verlevendigd met donkere bakstenen in vensterboogvelden en borstwering van erker. Cirkel van uitstekende baksteenkoppen boven de deuren. Gebruik van hardsteen voor plint met getoogde kelderopening voorzien van hek, puilijst met tandlijst op consooltjes, drielichts- en kloosterkozijnen met traceerwerk, en kraagsteen van erker. Lijstgevel, links en rechts gemarkeerd door licht op de puilijst overkragende trapgevel; in het midden, door driezijdige erker onder ingesnoerde spitsbekroning (leien) met oculus in geprofileerde houten omlijsting. Kozijnen onder gebogen druiplijst met gestrekte uiteinden. Rechthoekige linker deur met tussendorpel en hoekconsooltjes onder spitsbogig bovenlicht; dichtgemetselde rechter deur. Rondboogpoort met geprofileerd beloop. Gecementeerde linker zijpuntgevel. Lage rechter bijbouw (garage) onder plat dak, en afgelijnd met baksteenfries van overkragende spitsboogjes.

• Stadsarchief Nieuwpoort, reeks 874.1, nummer 186.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi