Buurstatie Yperen - Station d'Ypres

Beschrijving

Zogenaamd "Buurstatie Yperen - Station d'Ypres", zie centraal faiencetableau met opschrift. Voormalig tramstation op de in 1890 geopende lijn Ieper-Veurne. Alleenstaand breedhuis midden een beboomde en omhaagde tuin, links van het depot van de buurtspoorwegen.

Eclectisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) met houten dakkapellen onder leien spits, gedateerd 1922 op faiencetableau met afbeelding van de Sint-Maartenskerk, Belfort-Hal en stadswapen van Ieper, in een spiegel boven de deur. Rode baksteenbouw op arduinen sokkel; gebruik van arduin voor onder meer dorpels, stijlen, deuromlijsting, horizontale banden, kraagstenen, hoek- en sluitstenen, dekplaten, topstukken. Overkragende bovenverdieping geritmeerd door korfbogige vensteromlijstingen tussen lisenen, en middenrisaliet (deur) uitlopend op een dakvenster met schoudergevel. Casementen met metselmozaïek op de borstwering. Rechthoekige vensters met arduinen latei, op de begane grond onder getoogde ontlastingsboog, op de verdieping onder korfbogige, als het ware gevat in een zelfde korfboogomlijsting, zie Brugse travee. Middenvenster met kruis- (arduin) en kleine roedeverdeling, onder getoogde ontlastingsboogjes. Rondboogvenster ter hoogte van de zolder. Korfboogdeur in een geriemde omlijsting, onder overkragend middenrisaliet; beglaasde vleugeldeur met verdeeld bovenlicht; arduinen aantrede. Zijtuitgevels met aandak en gemarkeerde schoorsteentravee. Analoge, echter soberder uitgewerkte achtergevel. Tegen de rechter zijgevel aanleunende, smallere vleugel van vier traveeën en twee bouwlagen onder lager rechts afgewolfd zadeldak, in aansluitende, versoberde stijl. Rechthoekige muuropeningen onder I-balk met rozetten; metselmozaïeken in de boogvelden van de bovenvensters. Dakkapel met tuitgeveltje, boven rechter zijgevel. Eerder blinde achtergevel.

Stelplaats met flankerende bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder parallelle zadeldaken (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen), getypeerd door middel van hoge garagepoorten onder I-balk, de gekoppelde rondboogvenstertjes en het aflijnen baksteenfries ter hoogte van de geveltop.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Aanvullende informatie

De stelplaats met flankerende bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder parallelle zadeldaken, is niet langer bewaard.

• Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst CO7 (9 maart 2021).
Auteurs: Jacobs, Els