Afspanning Zwarten Pot

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afspanning Zwarten Pot

Beschrijving

Eertijds één geheel, een voormalige afspanning. Samenstel van een breed- en diephuis met oudere kern opklimmend tot de 17de eeuw; aangepast in volgende eeuwen en opgesplitst in drie woningen.

Deels gecementeerde en deels met faiencetegels bezette lijstgevel van acht traveeën en twee bouwlagen onder gecombineerde zadeldaken (Vlaamse pannen en kunstleien). Bekronend driehoekig fronton met oculus boven de twee middentraveeën. Aangepaste rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels; linkerbenedenvensters voorzien van ijzeren I-balken met rozetjes; rechthoekige deuren; vier rechtse traveeën verbouwd tot winkelpui en privé-ingang.

Achtergevel van bak- en zandsteen; zes traveeën en drie bouwlagen onder afgesnuit zadeldak (nok parallel aan de straat). Drie rechtse traveeën: rechterhelling en muurvlechting van oorspronkelijke puntgevel behouden; heden rechthoekige vensters met bovenlicht van een kruiskozijn verbouwd tot bolkozijn. Drie linkse traveeën: voormalige kruiskozijnen, verlaagde bovenvensters; verbouwde begane grond. Linkeraandak met schouderstukken en muurvlechtingen; gedichte kruiskozijnen.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde

Aanvullende informatie

Het linker deel (nummer 83) van de voormalige afspanning werd inmiddels verbouwd met verlies van erfgoedwaarde.

Auteurs: Jacobs, Els