Stadswoning Den Gulden Hamer

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder mansardedak (leien); bouwaanvraag met "model voor den gevel" van 1772.

Gedecapeerde lijstgevel, rechts sporadisch afgelijnd door zandstenen hoekblokken (hergebruikt materiaal?). Getoogde bel-etage- en bovenvensters in vlakke omlijsting met stenen onderdorpels. Centraal radvenster op bovenverdieping. De bouwaanvraag vertoont versierde sluitstenen met rococo-inslag en bijkomende festoenen in de centrale travee. Casementen op de borstweringen. Dakkapel onder geprofileerde kroonlijst.

Verbouwde begane grond. Heden met enkelhuisopstand ter vervanging van de vroegere indeling met uitgewerkte centrale deuromlijsting met zorgvuldig uitgetekende ornamenten en waaier onder de huisnaam "Gulden Amer" (zie bouwaanvraag).

• STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nummer 25.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde