erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
83512
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83512

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met gevel uit het vierde kwart van de 18de eeuw tot het eerste kwart van de 19de eeuw. 1822: de begane grond telt enkel links drie traveeën, aanbrengen van nieuwe kroonlijst. Volgens bouwaanvraag van 1835 vormt het pand dan één geheel met de lagere nummers 8 en 12, beide met drie traveeën. In 1835: plaatsen rechts van drie vensters, verplaatsen deur van tweede naar eerste travee en toevoegen van kordonvormende lekdrempels van arduin. In zijn huidige vorm: verankerde bakstenen lijstgevel op arduinen plint. Rechthoekig vensters met strekken en kleine roedeverdeling in de ramen. Rechthoekige deur, opnieuw in de tweede linker travee en recentere korfboogpoort in de uiterst rechtse, beide met geprofileerde zandstenen omlijsting.

Achtergevel: oorspronkelijk één geheel met nummers 8 en 12 en met dwarsvleugel onder afgewolfd zadeldak, verankerde bakstenen lijstgevels met rechthoekige vensters. Aan de rei uitspringend tuinhuisje op vierkante plattegrond en onder tentdak (leien) uit de eerste helft van de 19de eeuw, bepleisterde gevels met rechthoekige vensters. Links bakstenen muur met ezelsrug, gestut door middel van twee steunberen.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, zonder nummer 1822, nummer 97/1835.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 05.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Gouden-Handstraat

  • Is deel van
    Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei met omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83512 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.