erfgoedobject

Pakhuizencomplex

bouwkundig element
ID
83511
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83511

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Pakhuizencomplex
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pakhuizencomplex
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Langerei en Potterierei met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Pakhuizencomplex uit de 18de tot 19de eeuw, op uitspringende landvleugel met deels bewaarde natuurstenen kaaimuren, beeldbepalende ligging aan de voormalige handelskom. Heden opslagruimte voor de gistfabriek. Oorspronkelijk waren er drie door de Brugse handelskamer opgerichte pakhuizen gelegen aan de handelskom, respectievelijk van 1757, 1772 en 1782 waarvan alleen laatst genoemde is bewaard. In de loop van de 19de eeuw verbouwen van de oostvleugel en toevoegen van gebouwen met toegangspoorten aan de Wulpenstraat. Sloop in 1961 van het zuidelijke en het westelijke pakhuis. Consoliderende restauraties in 1980 van het overgebleven pakhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw en in 1989 van langste 19de-eeuwse vleugel.

Baksteenbouw op natuurstenen plint, L-vormige plattegrond van twee bouwlagen onder zadeldaken (leien). 18de-eeuwse vleugel: markante kopgevel met bepleisterd en witbeschilderd middenrisaliet uitlopend op een dakvenster onder driehoekig fronton. Rondboogpoort gevat in omlijsting met imitatievoegen, bovenbouw met omlijste luikopening geflankeerd door pilasters met spiegels, ronde oculus in het fronton. Gelijkaardige poorttravee aan de zuidkant. Aan de noordkant dak doorbroken door dakkapel met schilddak. Lange 19de-eeuwse vleugel met 34 traveeën heeft een centrale doorgang met rondboogpoort en brede dakkapel, driehoekig fronton.

Interieur van beide vleugels. Bewaarde eikenhouten vloer- en dakconstructies.

In het verlengde: neoclassicistische kantoorgebouwen van twee bouwlagen onder schilddak (leien). Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevels op arduinen plint. Segmentboogvormige. openingen in een al dan niet geblokte omlijsting van baksteen en kordonvormende lekdrempels op de bovenverdieping. Rechts van de straatgevel privé-parking met daarachter twee toegangspoorten, links met geblokte korfboogomlijsting van zandsteen en cartouche als sluitsteen, vierde kwart van de 18de eeuw (?).

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief dossier DW000294.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 359/1925, nummer 1765/1977.
  • CONSTANDT L. (ed.) 1994: Behoedzaam omgaan. Monumentenzorg in Brugge, 1988-1993, s.l., 79-80.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Komvest (Sint-Gilliskwartier)

  • Is deel van
    Langerei en Potterierei met omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pakhuizencomplex [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83511 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.