Rij van gelijke burgerhuizen

Beschrijving

Oorspronkelijk een rij van zes gelijke huizen, zie nummers 7-11 met dubbelhuisopstand, in de eerste gebouwd op het voormalig kerkhof. In 1867 toevoegen van nummer 13 met gelijkaardige gevel. Breedhuizen van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen).

Nummer 1 (hotel) in 1945 in historiserende stijl verbouwd naar ontwerp van architect H. Bovée (Brugge), zie huidig, bijgebouw van 1937 naar ontwerp van architect H. Bovée in plaats van een blinde muur: trapgevel en hoge erker van twee geledingen op consoles aan de Lange Raamstraat. Nummers 7, 9, 11: bepleisterde, grijs- of beigebeschilderde lijstgevels op grijze plint. Belijnende kordons, onder de kroonlijst fries met paneelwerk en steigergaten met diamantkoppen. Rechthoekige muuropeningen, vensters in geriemde omlijstingen; nummer 7 beluikt op de begane grond, bewaard houtwerk. Nummers 3, 5: gevels met vernieuwd bakstenen parement op arduinen plint van respectievelijk 1965 en 1970; nummer 5 met bewaard houtwerk en beluikt op de begane grond. Nummer 13: verankerde bakstenen lijstgevel met blanco fries onder de kroonlijst, rechthoekige vensters, op begane grond beluikt; later toegevoegde arduinen deuromlijsting.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 129/1867, nummer 1147/ 1937, nummer 296/1945, nummer 387/1965, nummer 182/1970.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia