Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen

Beschrijving

Twee dubbelhuizen van respectievelijk drie en vier traveeën vormden één geheel, zie bouwvergunning van 1869 met betrekking tot het bouwen van een lijstgevel in plaats van twee tuitgevels. 1873: omvormen van de poorttravee en de twee naastliggende traveeën tot de huidige voorgevel nummer 19 afgelijnd door twee hoeklisenen voorzien van Franse voegen. Nummer 19: bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel boven een arduinen plint. Horizontaliserende gevelgeleding: imitatievoegen op de begane grond, gekorniste puilijst, kordonvormende lekdrempels en kroonlijst met houten klossen en muizentand. Rechthoekige muuropeningen, benadrukte strekken op de begane grond, bovenvensters in geriemde omlijsting. Bewaard 19de-eeuws schrijnwerk. Nummer 21: soortgelijke lijstgevel, doch eenvoudiger opgevat: horizontale belijning door middel van kordons, kordonvormende lekdrempels en kroonlijst op klossen. Rechthoekige muuropeningen in geriemde omlijsting.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 60/1869, nummer 47/1873.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 401.