erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
83452
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83452

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Strostraat. Dubbelhuis van zes traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (Vlaamse pannen). Eenvoudige 19de-eeuwse gevel van vermoedelijk 1815, zie balk met inscriptie "10 MEIJE 1815". Verfraaiing in 1892: onder meer toevoegen van de vlakke omlijsting. Oude kern deels afleesbaar van het interieur. Verankerde bepleisterde en beigebeschilderde lijstgevel boven een arduinen plint. Rechthoekige muuropeningen in vlakke bepleisterde omlijsting. Bovenvensters met voetstukken op de borstwering. Afgeschuinde hoek. Bewaard schrijnwerk en luiken op de begane grond. Tuinmuur aan de Strostraat met tudorboogdeur.

Interieur. Uit de basisopbouw blijkt dat het huis oorspronkelijk bestond uit twee diephuizen. Oude structuur deels afleesbaar uit de opbouw van de benedenruimte. Gang bevloerd met witte marmer afgeboord met zwarte marmer leidend naar halfrond trappenhuis afgedekt met koepel voorzien van lijstwerk waarboven een bovenlicht. Houten Engelse trap, aanzettend op zwart marmeren plint. Trappaal en -leuning van mahoniehout, ijzeren spijlen met denappel. Bevloering van trappenhuis: zwarte, rode en witte marmeren en tegels in rond patroon gelegd. Rechts enfilade van drie salons. Salon aan straatzijde met plafond verfraaid met rozet in empirestijl; schouw van grijze marmer in neo-Lodewijk XV-stijl. Salon aan tuinzijde: rood marmeren schouw in eclectische stijl, plafond met lijstwerk en rozet. Kamers van de bovenverdieping nagenoeg onversierd. Zolder toegankelijk via een houten steektrap. Dakconstructie opgebouwd uit oudere elementen.

In de tuin, koetshuis met 19de-eeuwse lijstgevel en oudere zijgevels. Op begane grond drie rondbogige poortopeningen met schrijnwerk uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw. Aan de voorzijde glazen afdak met smeedijzeren dragers. Vrij diepe en brede tuin met onder andere grote monumentale bomen met name kastanje, linde, plataan, en gestructureerd door middel van buxushagen en -bollen. Overhangende wingerd en klimop, kant Strostraat.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 22 oktober 1996.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 110/1892.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 333.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83452 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.