erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
83420
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83420

Juridische gevolgen

Beschrijving

"DIT HUYS IS GODT/ BEQUAEME/ S ANNA IS ZYNE/ NAEME" zie 17de- en 18de-eeuwse gevelstenen in de zijgevel. Diephuis van zes + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). 17de-eeuws pand. Later aangepaste muuropeningen, zie bouwnaden onder meer boven de strekse lateien. Gevel aan de Reie: verankerde bakstenen trapgevel (11 treden + topstuk) met gebruik van zandsteen voor de schaarse hoekblokken en het bolkozijn in de geveltop. Rechthoekige muuropeningen; centraal bovenvenster opgenomen in een tudorboognis met afgeschuinde dagkanten. Zoldervensters onder steigergat gevat in rondboognis met onder meer verfijnd maaswerk en driepasmotief in het boogveld. Aan de straat, eenvoudige bakstenen lijstgevel met eenvoudige rechthoekige muuropeningen. Twee dakkapellen met tuitgeveltje voorzien van rechthoekig venster in rondboognis met afgeschuinde dagkanten. Verankerde bakstenen achter- en puntgevel met rechthoekige muuropeningen en sporen van oudere met strek en rollaag. Lagere aanbouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met twee dakvensters met tuitgevel en rechthoekig venster in rondboognis.

  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 331.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Sint-Annakerkstraat

  • Is deel van
    Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei met omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83420 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.