Herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Enkelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) gevat tussen twee trapgevels. 17de-eeuws pand. Huidig uitzicht resultaat van verfraaiende "Kunstige Herstellling" in 1912 naar ontwerp van architect T. Raison (Brugge): onder meer ontpleisteren van de gevel, verbreden van geblokte rondboogdeur, omvormen van de rechthoekige deur in Lodewijk XVI-stijl tot venster, inbrengen van hoek- en negblokken en vensterkruisen van natuursteen. In 1962 vergroten van de benedenvensters. Huidig uitzicht resultaat van restauratiewerken aan de gevel in 2002 naar ontwerp van architect B. Delaey (Brugge). Barokgetinte lijstgevel met haast gevelbrede in- en uitgezwenkte top met voluten en gebogen kroonlijst. Rode baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor horizontaal belijnende speklagen en kordons; arduin voor omlijstingen van muuropeningen. Rechthoekige vensters in geblokte omlijsting; op de begane grond met dubbel bolkozijn en op de bovenverdieping en in de top met kruiskozijnen.

Interieur. Aan de tuinzijde gedeeltelijk onderkelderd; overkluisd met twee graatgewelven. Eikenhouten dakconstructie opgebouwd uit schaar- en nokgebinte.

In een bijgebouw op de koer. restanten van de voormalige brouwerij zogenaamd "De Zon", zie nummer 128 A.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier DW 000551.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 203/1911, nummer 304/1962.