Gasthof de grote hert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gasthof de grote hert

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "Gasthof de grote hert". Breedhuis van vijf/vier traveeën en twee bouwlagen + poortgebouw van één travee en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. 1856: vervangen van de kozijnconstructies door ramen met houten roedeverdeling, optrekken van gootmuurtjes aan beide zijden van de getrapte centrale top en plaatsen van hanggoten. Verankerde bakstenen lijstgevel met brede getrapte top (6 treden + topstuk), witbeschilderd boven een grijze plint. Rechthoekige muuropeningen, op de begane grond onder ontlastingsbogen, bovenvensters met bewaarde afgeschuinde dagkanten, middenvensters onder ontlastingsbogen. Beluikt zandstenen bolkozijn in de geveltop Links poortgebouw: verankerde bakstenen tuitgevel met schouderstukken en vlechtingen. Tudorboogpoort met afgeschuinde dagkanten. Rondboogluik onder steigergat in de top.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 15 oktober 1991 en 27 november 1991.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 14/1856.