Klooster van de zusters van de Heilige Vincentius a Paulo

Beschrijving

Voormalig klooster van de zusters van de Heilige Vincentius a Paulo (1894-1983), thans in gebruik door VZW Oikonde. Samenstel van drie diephuizen en één breedhuis van respectievelijk drie/vier traveeën, drie traveeën, drie traveeën en vier traveeën en telkens twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Panden uit de 16de-17de eeuw. In de loop van de 19de eeuw uitbreiden van klooster aan de achterzijde met onder meer neogotische kapel en nieuwe vleugel opgetrokken in neo-brugse stijl. Straatgevels ondergaan in 1937 een historiserende "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect J. Viérin (Brugge): gedeeltelijk slopen en herbouwen van de voorgevels volgens originele gevels. "Kunstige Herstelling" van eikenhouten dakconstructie in 1994 naar ontwerp van architect E. Olivier (Brugge). Van links naar rechts verankerde bakstenen trapgevel (8 treden + topstuk). Deur gevat in natuurstenen omlijsting met schouderboog waarboven heiligenbeeld. Rechthoekige muuropeningen, in de top bolkozijn gevat in rondboognis met afgeschuinde dagkanten met cartouche in boogveld. Links ervan verankerde bakstenen tuitgevel met schouderstukken en afgewerkt met vlechtingen. Rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde dagkanten, op de begane grond met natuurstenen kruiskozijn, op de bovenverdieping met bolkozijn. Telkens met gekoppelde ontlastingsboogjes. Topvenster rondbogig onder steigergat. Nummer 72: verankerde bakstenen trapgevel (9 treden + topstuk). Rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde dagkanten, natuurstenen kruiskozijnen onder ontlastingsboog. Topvenster met bolkozijn gevat in rondboognis met verfijnd maaswerk. Steekboogpoort met afgeschuinde dagkanten onder bovenlicht met bolkozijn. Nummer 74 met verankerde bakstenen lijstgevel met middentraptop (5 treden + topstuk). Rechthoekige muuropeningen onder ontlastingsboog, op begane grond natuurstenen kruiskozijnen en bolkozijn op de bovenverdieping en in de top.

Het interieur bewaart 16de-eeuwse constructie-elementen zoals balklagen en eikenhouten dakconstructies. Neogotische kapel naar ontwerp van Gents architect. Eenbeukige ruimte van drie traveeën verlicht door middel van drie zogenaamde lancetvensters en een roosvenster in de eindgevel. Beschilderde ruimte waarvan de oorspronkelijke beschildering nog onder een recentere verflaag aanwezig is.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 193/1937.
  • BEERNAERT B., Open Monumentendag Vlaanderen. Monument en Tijd, Brugge, 2000, p. 57-61.