Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van vijf lage rijhuizen van twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen, bij nummers 28-30 leipannen voor de bekleding van het dakvenster), uit de 16de-17de eeuw, zie bewaarde balklagen. Oorspronkelijk haast blinde gevels aan de straat, opengewerkt in 1975. Nummer 20 ondergaat "Kunstige Herstelling" in 1997 naar ontwerp van architect R. D'Hespeel (Brugge). Huidig uitzicht van nummers 26-28 resultaat van "Kunstige Herstelling" van 1990-1993 naar ontwerp van architect A. Sanders (Brugge): huisjes gesloopt met uitzondering van de voorgevel en samenvoegen tot één woning. Verankerde baksteen lijstgevels, witbeschilderd boven een zwarte plint, doorbroken door een dakvenster met tuitgeveltje. Dakvenster van nummer 30 afgewerkt met vlechtingen en voorzien van een zoldervenstertje opgenomen in een korfboognis, analoge opening bij nummers 20, 28. Rechthoekige muuropeningen. Lage rechthoekige deuren; bij nummer 26 met afgeschuinde dagkanten; nummer 28 met slechts één afgeschuinde dagkant. De nummers 16, 18 behoren, met volledig vernieuwde, gevel uit de eerste helft van de 20ste eeuw, behoren vermoedelijk tot dezelfde reeks.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 974/1995.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 3 oktober 1989.