Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Langerei en Potterierei met omgeving

Beschrijving

Dubbelhuis van vier/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Historiserende "Kunstige Herstelling" van 1929-1930 naar ontwerp van architect E. Timmery (Brugge) waarbij 19de-eeuwse transformaties zijn weggewerkt en het metselwerk grotendeels vernieuwd. Huidig uitzicht resultaat van consoliderende "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect R. Michielsens (Brugge) in 1990-1991: reinigen van het parement vernieuwen van het schrijnwerk naar bestaand model. Verankerde bakstenen lijstgevel met bijna gevelbrede traptop (7 treden + topstuk). Gebruik van zandsteen voor ornamenten en lateien. Rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde dagkanten onder ontlastingsboog met natuurstenen aanzet- en figuratieve sluitstenen, en opengewerkte voeg. Cartouches met inschriften: "ELK DOE ZYN BEST / GOD VOORZIET DE RESTE". Rondbogig topvenster in geblokte omlijsting boven een blinde nis in dito omlijsting. Getrapte zijgevels.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1143/1929.
  • CONSTANDT L. (ed.), Behoedzaam omgaan. Monumentenzorg in Brugge, 1988-1993, 1994, p. 169-170.