Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing volgens spiegelbeeldschema, in gebruik als bejaardenwoningen. Zeven breedhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak gevat tussen twee diephuizen met trapgevels en opvallende schoorsteenschachten. De 17de-eeuwse panden ondergaan in 1897-1898 een verfraaiende restauratie waarbij natuurstenen elementen worden toegevoegd. Verankerde bakstenen trapgevels (7 treden + topstuk) aansluitend bij het doorlopend zadeldak. Natuurstenen speklagen ter hoogte van onder-, tussen- en bovendorpels van de kruiskozijnen en andere ornamenten, kozijnconstructies en belijnende banden. Rechthoekige muuropeningen: afgeschuinde dagkanten aanzettend op natuurstenen basissen, geblokte ontlastingsbogen met maskerkop in de sluitsteen; kruiskozijnen uitgenomen de bolkozijnen in de geveltop.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 304.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia