Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Langerei en Potterierei met omgeving

Beschrijving

Diephuis met enkelhuisopstand van oorspronkelijk twee, nu drie/ twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van restauratiewerken. Verankerde en ontpleisterde bakstenen trapgevel (7 treden + topstuk) met aangepaste muuropeningen op de begane grond, zie vroegere ontlastingsboog met natuurstenen blokken. Rechthoekige bovenvensters onder geblokte ontlastingsboog met aanzet- en sluitstenen; ertussen blinde geblokte rondboognis. Top: beluikte rondboogopening in vlakke bepleisterde omlijsting onder steigergat. Links nummer 56, soortgelijke doch gecementeerde trapgevel met typisch 19de-eeuws raam en waaier in het rondbogig zoldervenster.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 304.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia