• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Langerei en Potterierei met omgeving

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel van 1861 vermoedelijk naar ontwerp van architect Isidore Alleweireldt (Brugge) in plaats van 17de-eeuwse puntgevel. Behoud van oude kern zie kelder met graatgewelven aanzettend op zuilen. Gevel wordt horizontaal geleed door middel van doorgetrokken lekdrempels, kordons en kroonlijst op uitgewerkte modillons. Rechts, meer uitgewerkt deurrisaliet afgelijnd door geprofileerd lijstwerk. Op de begane grond imitatievoegen waarboven geprofileerde consoles van het aansluitend balkon met ijzeren leuning. Licht getoogde muuropeningen in vlakke omlijsting, links op de bovenverdieping gevat in één groot vlak. Deuromlijsting met fraai uitgewerkte sluitsteen. 19de-eeuws schrijnwerk, op begane grond rolluikkasten. Vleugeldeur met sierlijke smeedijzeren deurpanelen. Aan de Carmersstraat bijhorende gepleisterde gekanteelde lijstgevel van drie traveeën.

Interieur. Volledig onderkelderd, voorzien van tongewelven rustend op zware zuilen. Inkom met plintlambrisering en mozaïekvloer voorzien van bloemmotieven. Tegen plafond fries met bloemmotieven. Vleugeldeur met glas in lood. Salon aan straatzijde met eenvoudig lijstwerk op de schouwboezem van de rood-zwartmarmeren schouw getypeerd door onder meer zuilen. Centrale rozet en plintlambrisering. Salon aan de tuinzijde met rijk uitgewerkt lijstwerk aan de plafonds, zwartmarmeren schouw en plintlambrisering. Salon aan de Carmersstraat met plintlambrisering, lijstwerk en marmeren schouw onder meer getypeerd door zuilen. Bordestrap met ijzeren spijlen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 64/1861.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia