Hoeve Cortvriendt

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve Cortvriendt

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Cortvriendt

Beschrijving

Zogenaamde Hoeve "Cortvriendt". Nu gebruikt als restaurant van de hotelschool Spermalie. Samenstel van drie breedhuizen. Van links naar rechts boerenhuis van twee traveeën en een bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 16de tot 17de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van restauraties in 1972 en 1976 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge), waarbij het gedichte rechter venster werd hersteld en het klimmend dakvenster gerestaureerd. Achtergevel wordt voorzien van nieuwe muuropeningen. Verankerde bakstenen lijstgevel, witbeschilderd boven een grijze plint. Korfboogdeur en rechthoekig venster onder drie kleine ontlastingsboogjes telkens met afgeschuinde dagkanten. Rechts hooghuis met opkamer onder zadeldak gevat tussen aandaken afgewerkt met vlechtingen. Blinde gevel aan straatzijde. Verankerde bakstenen achtergevel met rechthoekige aangepaste muuropeningen.

Interieur. Kelder van twee traveeën overkluisd door middel van graatgewelven tussen gordelbogen. Bewaarde samengestelde balklagen. Schouw met natuurstenen geprofileerde wangen voorzien van roosjes in de keellijst; natuurstenen mijter. Zolder met bewaarde dakconstructie opgebouwd uit schaargebinten.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier DW000306.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1367/1972, nummer 302/1976.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 257.