Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Rolweg. Oorspronkelijk vier woningen van telkens twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), teruggaand tot de 17de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge) van 1975-1978. Herleiden van vier huisjes tot twee woningen en restauratie van de voorgevels. Wijzigen van travee-indeling, omvormen van rechthoekige tot twee korfbogige deuren, verlagen van de vensters en inbrengen van een breed dakvenster boven de midden travee (nummer 3). Verankerde bakstenen lijstgevel; boven de middentravee uitlopend in een tuitgevel afgewerkt met vlechtingen en voorzien van twee rondboogvensters. Witbeschilderd boven een zwarte plint. Rechthoekige vensters en korfboogvormige deur, laatst genoemde met afgeschuinde dagkanten.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 272/1974.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 171.