Burgerhuis 't Wijngaerdeken

Beschrijving

"DIT HUIS / 'T WIJNGAERDEKEN / GHENAEMT", zie naamcartouches. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). In 1899 wordt de 17de-eeuwse gevel gesloopt: de deur en de twee benedenvensters waren in nissen gevat en telkens afgedekt door twee spitsboogjes. Huidige gevel in neo-Brugse stijl gebouwd als "Kunstige Herstelling" in 1899 naar ontwerp van architect J. De Bisscop (Brugge). Verankerde bakstenen gevel met haast gevelbrede getrapte top (4 en 6 treden en topstuk en Brugs beertje) en gekanteelde rechter zijtravee. Verwerking van Euvillesteen voor plint, horizontale banden, kozijnconstructies als kruis- en bolkozijnen en ornamenten als cartouches, basissen, cartouches en gevelsteen met opschrift "HIER IS VERBORGEN / GEWEEST BINST DEN / BELOKEN TYD 1796-1799 / DE LOODEN KISTE / MET HET LICHAAM VAN / ZALIGHE IDESBALD / VAN DER GRACHT / IIIE ABT VAN DUINEN". Rechthoekige kozijnen in rondboognis met afgeschuinde dagkanten. Boven rechthoekige deur met bovenlicht, een driezijdige houten erker met paneelversiering en glas-in-lood onder leien dakje. Imposante schoorsteenschacht met typische, opgestapelde rookmonden. Achtergevel: verankerde bakstenen puntgevel afgewerkt met muurvlechtingen. Rechthoekige muuropeningen, benedenvensters met glas-in-loodramen.

Interieur. Interieuraankleding van de hand van E. Gilleman die van zijn woning een waar museum heeft gemaakt. Inkom met eikenhouten plintlambrisering en eikenhouten deels vernieuwde balklaag met moer- en kinderbalken en spreidsel. Trappaal met Brugs Beertje. Salon aan de straatzijde. Binnenluikjes, planken vloer en balkenzoldering met moer- en kinderbalken waartussen spreidsel. Barokschouw met jaarcartouche "1648" en houten gesculpteerde balk in barokstijl met leeuwenkopjes. Schouwwand bezet met zogenaamde "Delftse" tegels en tegels met schildpadmotief. Salon aan de tuin toegankelijk via vleugeldeur. Plintlambrisering waarboven oorspronkelijk een fries met zogenaamde "Delftse" tegels. Balkenzoldering bestaande uit moerbalk met eenvoudige profilering en kinderbalken. Barokke voluteschouw met gesculpteerde schouwbalk en schouwwand bezet met zogenaamde "Delftse" tegels. Vernieuwde balkenzoldering in de keuken met moer- en kinderbalken waartussen spreidsel. Wanden van de keuken volledig bezet met zogenaamde "Delftse" tegeltjes, tegels met schildpadmotief en tegeltableaus. Toegang tot natte keuken met deurstuk in barokstijl. De wanden van de natte keuken en het toilet volledig bezet met zogenaamde "Delftse" tegels. Sober aangeklede bovenverdieping met bepleisterde moerbalken rustend op natuurstenen consoles.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, juni 1974.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 34/1899.