Klooster van de zusters van Maria en Jozef

Beschrijving

Gesticht in 1818 door kanunnik C. Van Crombrugghe voor de opvoeding van de vrouwelijke jeugd en ziekenverpleging ten huize. In 1857 verhuisden de zusters naar de Wijngaardstraat. Heden technisch instituut.

Herenwoning van het enkelhuistype met zes traveeën, twee verdiepingen en een zadeldak, uit midden 19de - derde kwart 19de eeuw, aanknopend bij second-empirestijl. Gecementeerde en beschilderde lijstgevel op een plint van arduin, verticaal geritmeerd door twee pilasterreeksen, onderaan geblokt en op de bovenverdieping voorzien van sokkels met diamantkop en ingediepte schachten. Geaccentueerde deurtravee uitlopend op een driehoekig gebroken fronton. Verticaliserende opbouw gebroken door de gekorniste pui-, cordon- en kroonlijst met tandlijst. Rondboogvensters en -deur gemarkeerd door imposten en geprofileerde rondbooglijst met voluutsluitsteen. Sterk uitgewerkte panelen en bovenlicht der vleugeldeur. Entablement versierd door middel van casementen met medaillonportretten van zes vooraanstaande figuren van de stad. Links: twee traveeën brede aanbouw van drie verdiepingen, voorzien van steekboogvormige vensters met arduinen lekdrempels, imitatienegblokken en diamantkopsluitsteen.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle