Koninklijke en Prinselijke Hoofdgilde van Sint-Joris

Beschrijving

Zogenaamd "Koninklijke en Prinselijke Hoofdgilde van Sint-Joris". Sinds 1939 alhier gevestigd en gelegen tussen de Stijn Streuvelstraat, Hugo Verrieststraat, Gezellewarande en Kruisvest. Na de ontbinding van de Sint-Jorisgilde in 1872 bleef de gilde bestaan, echter zonder over een degelijk ingericht hof te beschikken. Bij akte van 2 februari 1924 werd de "Koninklijke en Prinselijke Hoofdgilde van Sint-Joris" gesticht. Gildegebouwen in historiserende stijl bevatten een gildekamer met doelbanen en bolbaan, de eedzaal met diverse kunstwerken, sieraden, trofeeën en archivalia, en schuttersterrein met de 36 meter hoge pers.

• GEIRNAERT N., Militie en vermaak. 675 jaar Sint-Jorisgilde in Brugge. Tentoonstelling Brugge, Stadsarchief, 18 april-17 mei 1998, 40 p.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia