• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Langerei en Potterierei met omgeving

Beschrijving

Breedhuis van vier + vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). 17de-eeuws pand met huidige getrapte zijgevel van 1665. Vierde kwart van de 19de eeuw: aan de Langerei verplaatsen van voordeur in de lijstgevel aan de de Sint-Gilliskoorstraat, verlagen van vensters op de begane grond en voorzien van rolluikkasten; aan de Sint-Gilliskoorstraat plaatsen van rondboogvenster ter hoogte van het trappenhuis. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1990 naar ontwerp van architect Hubert Davans (Brugge) onder meer van de 17de-eeuwse achtergevel en met behoud van het 19de-eeuws schrijnwerk; bijgebouw: dichten van venster en plaatsen dakvenster met eigentijdse vormgeving. Trapgevel (10 treden + topstuk) aan de Langerei: verankerde muntgroenbeschilderde gevel van baksteen op grijze plint, uitkragende bovenbouw op rondboogfries aanzettend op gegroefde consoles. De getrapte top had oorspronkelijk drie ovale oculi. Rechthoekige muuropeningen, bovenvensters met afgeschuinde dagkanten en gedichte rondboognissen, bewaard 19de-eeuws houtwerk. Afgeschuinde hoek met natuurstenen hoekblokken. De achtergevel is een tuitgevel met rechthoekige vensters en geblokte ontlastingsbogen.

Interieur. Bewaarde balklagen, enkel nog zichtbaar op de bovenverdieping. Houten 19de-eeuwse slingertrap. Zolder met drie schaargebinten, telmerken.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Fiche, mei 1982.
  • CONSTANDT L. (ed.), Behoedzaam omgaan. Monumentenzorg in Brugge, 1988-1993, 1994, p. 178.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 197 (Langerei, links van nummer 15).

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia