Huize Sint-Clara

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huize Sint-Clara

Beschrijving

Voormalig klooster, van 1862 tot 1970 van de zusters der armen, thans rusthuis voor bejaarden. Complex, op U-vormige plattegrond met centraal ingeplante kapel, gelegen tussen Sint-Clarastraat, Maagdendal en Hoedenmakersstraat; fasegewijs tot stand gekomen.

1862: aankopen van grote tuin en drie huizen aan de Sint-Clarastraat van twee bouwlagen met lijstgevel en dakkapellen, gedateerd 1762, en trapgevel.

1863: aanpassingswerken door architect I. Alleweireldt (Brugge).

1887: uitbreiden en vernieuwen in neoclassicistische stijl van de voorgevel, nu met drie bouwlagen, en optrekken bakstenen muur langs Maagdendal en Hoedenmakersstraat. In dezelfde periode bouwen van driebeukige neogotische kapel van baksteen met classicistisch geïnspireerde zijbeuken.

1960-1961: optrekken naar ontwerp van architect L. Viérin (Brugge) van huidige gevel gebaseerd op 19de-eeuwse gevel + vernieuwen van binnenruimten.

1992: afbreken van de twee zijbeuken van de kapel en herinrichten als polyvalente zaal, enkel het exterieur van de middenbeuk blijft bewaard.

De resterende beuk is een bakstenen gebouw van vier traveeën en polygonale apsis. Traveeën gemarkeerd door lisenen en versierende tandlijst van baksteen onder de dakgoot. Eenvoudige rond- en spitsboogvensters in de gevels.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1680/1992.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 100/1863, nummer 37/1887, nummer 584/1960, nummer 664/1961.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia